2 september 2021 Caroline van de Ven

De R is in de maand!

We knipperen met onze ogen en voor we het beseffen zit de R alweer in de maand! Brrrrrrr, dat is wel even schakelen… onze zomer is deze keer zeer groeizaam gebleken…. nergens een verdroogd grasveld te bekennen… eerlijk gezegd hoop ik nog wel op een zonnige nazomer…

Maar we dansen 5Ritmes met zon, met regen, met donder en bliksem, met een zacht briesje en storm… met alle kleuren van de regenboog. Fijn hoor, zo’n plek waar we alles kunnen bewegen, letterlijk alles in beweging kunnen brengen en onszelf en anderen daarmee kunnen helen.

Juist in die tijden dat het tegenzit ben ik zoooo ongelofelijk dankbaar voor de 5Ritmes… dat ik mijn angsten en mijn woede kan dansen, schudden, eruit kan gooien en kan omarmen, mijn vermoeidheid aan de grond kan toevertrouwen, mijn vreugde kan uiten in een hemelse dans… dat ik in alles mijn voeten kan voelen en erop kan vertrouwen dat ze mij door de wereld leiden, hoe chaotisch en destructief onze wereld vaak ook is.

In de 5Ritmes vind ik mijn grond, mijn basis, mijn toevluchtsoord, in de 5Ritmes ontmoet ik mijn gevoel voor rechtvaardigheid, mijn eerlijke hart waarnaar ik kan leven, in de 5Ritmes leer ik het oog in de storm te zijn en er recht doorheen te breken wanneer dat moet, de oerrust en de oerkracht, het oercreatieve, alles in een dans, mijn geduld en mijn ongeduld, mijn verdriet en mijn pijn, mijn onvermogen en mijn ongelofelijke kracht. Hoe bijzonder dat deze practice, deze meditatie, alles omvat en ruimte biedt aan alles, werkelijk aan ALLES!
Die omarming van de 5Ritmes, die ruimte, die oneindige mogelijkheden… daar word ik stil van…

Wanneer ik me dat realiseer ben ik blij met de R in de maand… 5R… nog beter…!

Caroline van de Ven

Caroline van de Ven is 5Ritmes® docent en lid van de 5Rhythms Teachers Association (5RTA). Zij werd opgeleid door Jonathan Horan, zoon van Gabrielle Roth, de moeder van de 5 Ritmes®. Voorheen werkte Caroline als fysiotherapeut, klassiek homeopaat en beeldend kunstenaar. Tevens is zij geschoold in Gestalttherapie, lichaamsgerichte therapie, wetenschappelijk medisch onderzoek en diverse dansvormen (klassiek, beat- & jazzballet). Ook deed zij een opleiding Rouwverwerking om mensen in de dans te kunnen begeleiden bij verlies (verlies van een geliefde door overlijden, maar ook verlies van gezondheid, werk, relatie, etc.). Momenteel geeft en organiseert zij 5 Ritmes® lessen, workshops en lezingen. Daarnaast assisteert zij collega’s bij hun workshops in binnen- en buitenland. Haar thuisbasis is in Beek-Ubbergen, vlakbij Nijmegen; van daaruit reist zij graag, ze geeft ook les in Zuid-Limburg en incidenteel in Keulen en Düsseldorf in Duitsland en in Linz in Oostenrijk. Het dansen van de 5 Ritmes®, bewegend mediteren, is haar leefstijl geworden.